Tenia 75 anys
Mor Josep Termes, l'historiador del moviment obrer català
Militant del PSUC, alhora es va comprometre amb el nacionalisme
viernes 09 de septiembre de 2011, 12:34h
L'historiador Josep Termes, es va especialitzar en el moviment obrer català dels segles XIX i XX, i va ser un autor molt compromès amb el nacionalisme català, arribant a militar en el PSUC al final del franquisme.
Termes (Barcelona, 1936), fill de pagesos de la comarca de la Terra Alta (Tarragona) emigrats a la capital catalana es va llicenciar en Farmàcia i Lletres per la Universitat de Barcelona (UB).
Va ser professor d'aquesta mateixa universitat, de la qual va ser expulsat el 1966 per motius polítics, i va participar en l'equip que va formar l'Autònoma de Barcelona (UAB) el 1968.
Posteriorment, va ser catedràtic d'Història Contemporània a la UB i a la Pompeu Fabra (UPF), així com membre de diverses plataformes culturals com l'Institut Universitari Jaume Vicens Vives, des d'on va desenvolupar els seus estudis sobre el moviment obrer i la seva vinculació amb el catalanisme polític .
L'historiador va ser reconegut en multitud d'ocasions i va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat el 1990 i amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 2006.
Entre les seves obres destaquen Anarquisme i sindicalisme a Espanya: La Primera Internacional, Històries de la Catalunya treballadora, El nacionalisme català. Problemes d'interpretació, Les arrels populars del catalanisme i Història del Moviment anarquista a Espanya (2011), que va ser la seva última publicació.
En les seves investigacions repassa amb voluntat didàctica esdeveniments i moviments com el moviment llibertari a Espanya, el paper de la societat burgesa en el nacionalisme català, la guerra francoprussiana, la fi de la URSS i el comunisme de final del segle XIX.
A més, va aprofundir en la història de la Catalunya popular vinculada al catalanisme, va combatre les tesis sobre l'origen burgès del catalanisme i es va centrar en dues èpoques fonamentals de la història de Catalunya: el Sexenni Revolucionari (1868-1874) i la II República.