En roda de premsa després del Consell Executiu, el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha justificat que "un pla d'energia que busca la màxima independència per a Catalunya no pot ignorar la interconnexió amb França".
Així mateix, ha recordat que Catalunya ja està interconnectada amb l'exterior per rebre gas i petroli, i ha recalcat que la relació amb França per l'electricitat "ja forma part de la realitat energètica catalana".
Homs ha precisat que el pla pivotarà al voltant de quatre eixos: millorar la garantia i la qualitat dels serveis energètics, reduir la dependència energètica de l'exterior, millorar l'eficiència i l'estalvi, i posar l'accent en la sostenibilitat.
"Improvisació" del Govern espanyol
El Govern català ha justificat el pla per no caure en la "improvisació" que ha demostrat el Govern espanyol amb algunes mesures que ha implementat recentment, com la reducció del bitllet de Rodalies, la substitució de la il·luminació pública i la reducció de la velocitat a 110 km / h.
Homs ha destacat que l'objectiu del pla és dotar la Generalitat d'instruments "raonables i seriosos" en matèria energètica, demostrant així que Catalunya, a diferència de l'Estat, planifica en aquest àmbit les seves decisions.
Actualment està en vigor un pla energètic que va dissenyar el tripartit i que va des de l'any 2006 fins al 2015, un projecte que serà substituït pel pla que ha estat encarregat al conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena.
L'objectiu del Govern és aconseguir un pla consensuat que eviti "cops durs" com el que recentment ha clavat el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que va suspendre cautelarment el mapa eòlic que va impulsar l'Executiu de José Montilla.
Preguntat per l'energia nuclear, Homs ha precisat que l'horitzó immediat de les centrals "no és el d'un tancament immediat".