La càmera portàtil, que utilitza raigs infrarojos, utilitza una sonda i un posicionador que en temps real generen una imatge tridimensional del tumor i el gangli mentre s'efectua el rastreig sobre de la pell del pacient, el que permet determinar amb "molta precisió" la zona exacta que ha de ser extreta, ha relatat Vidal.
És especialment efectiva per tractar tumors agressius com el de melanoma, alguns de mama, coll i cap, en què la disseminació és molt irregular, ha assenyalat el cirurgià del Clínic Ramon Rull, que ha celebrat que d'aquesta manera el cirurgià s'assegura eliminar en quiròfan gairebé tot el gangli susceptible de produir metàstasis i mort.
El model bàsic de la 'gammacàmera' sense oferir imatges 3D porta utilitzant-se en l'hospital des de fa quatre anys per a tumors de melanoma, mama, coll i cap, pels beneficis que aporta a la localització dels ganglis sentinella de tumors en localitzacions difícils per la cirurgia convencional.
Tant Rull com Vidal han exalçat els beneficis d'aquesta tecnologia per "disminuir el 80 per cent dels buidats ganglionars", el que significa evitar l'extracció d'una majoria de ganglis sans com a mesura preventiva, com es fa amb cirurgia convencional en zones dificultoses.
Tots dos han argumentat els efectes negatius que suposa l'extracció de ganglis sans, en provocar un augment del risc d'infeccions i d'inflamacions de les esmentades zones.
Previ ús d'un líquid innocu amb un petit component radioactiu, que serveix de traçador per trobar els ganglis, l'ús de la càmera aconsegueix incisions menors i, per tant, beneficis estètics i de postoperatori.
Menys cicatrius i postoperatori
De fet, els pacients operats amb aquesta càmera poden rebre l'alta a les 24 hores, davant de les 48 convencionals, i fins i tot ser intervinguts de forma ambulatòria, ha indicat.
La versió millorada la 'gammacàmera' s'ha presentat aquest divendres en el Curs de Cirurgia radioguiada, que se celebra cada dos anys al Clínic i que, al costat del NKI d'Amsterdam, és pioner en la integració de tecnologia d'innovació en medicina nuclear i cirurgia radioguiada en càncers agressius i de drenatge profund.
Fins a l'actualitat, la 'gammacàmera' bàsica s'ha utilitzat amb èxit en 40 operacions, especialment de coll i cap a l'hospital barceloní.
La primera operació amb 'gammacàmera' i GPS incorporat va tenir lloc el dimarts al Clínic, i el dijous també es va provar a l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.