L'estudi, realitzat per l'Institut d'Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona i dirigit per Joan Trullén, extreu aquestes conclusions de l'anàlisi de l'operació de Sant Andreu-la Sagrera, que inclou 160 hectàrees de transformació urbana que s'ampliaran fins a més de 325 per la transformació dels polígons industrials veïns, i que també suposarà 37.000 habitatges nous.
A més, Trullén ha sostingut que l'existència d'una estació com la Sagrera afavorirà que Barcelona atregui empreses internacionals i activitats econòmiques per la dimensió urbana de la ciutat i per quedar resoltes les necessitats de mobilitat amb la nova estació.
L'estudi també calcula que l'accés a l'estació intermodal de l'AVE de la Sagrera de Barcelona serà més ràpid en cotxe que en transport públic.
Així, la població resident a la capital catalana a menys de deu minuts en vehicle privat de la Sagrera es duplicarà, arribant als 1,2 milions -el que suposa un 77 per cent del conjunt de la ciutat-, mentre que els ciutadans que visquin a 20 minuts de l'estació en transport públic pujaran a més d'un milió, és a dir, el 63 per cent.
És un esquema que es repeteix amb les altres estacions de l'AVE a la resta de Catalunya -Lleida, Tarragona i les dues futures de Girona i Figueres-, ja que s'incrementarà en un 34 per cent la població que estarà a menys de 30 minuts en vehicle privat de l'alta velocitat, mentre que els usuaris que es desplacen en transport públic -4,4 milions, un 15 per cent més- trigaran a prop d'una hora.
Pel que fa a la Regió Metropolitana de Barcelona (RMB), la població que podrà accedir en menys de 30 minuts a l'alta velocitat amb cotxe arribarà als 3,8 milions, mentre que seran 2,8 milions de persones que puguin accedir a menys de 30 minuts amb transport públic, un 34 per cent més.
L'estació de la Sagrera connectarà Barcelona amb França a menys de dues hores, beneficiant així a 11 milions de persones, el que suposa un 80 per cent més respecte a l'actualitat.
A més, 31 milions de persones estaran a menys de quatre hores de Barcelona en alta velocitat, el que suposa un 60 per cent.
El director general de Barcelona Sagrera Alta Velocitat, Joan Baltà, ha explicat que l'estació serà una estructura de diferents nivells, ja que mentre el superior albergarà les vies d'alta velocitat, la part inferior serà ocupada per Rodalies.
Així mateix, des de La Sagrera dos túnels viaris s'uniran amb el nus de la Trinitat, amb accés directe a l'estació d'autobusos i als aparcaments de 3.000 places.
A la presentació de l'estudi també han assistit el president de la Cambra de Barcelona, Miquel Valls, i l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu.
Mentre Valls ha destacat que es tracta d'una carrera de fons en la qual no cal deixar d'avançar perquè l'estació estigui totalment operativa el 2016, Hereu ha remarcat que es tracta del projecte més important de la dècada a Catalunya per la centralitat i capitalitat que atorga a Barcelona així com per tenir una base territorial a la qual han contribuït els veïns.
Estalvi de fins a un terç d'energia
La nova estació de la Sagrera també suposarà un estalvi d'un terç d'energia i d'emissions de gasos d'efecte hivernacle en els desplaçaments en cotxe.
Així, amb la Sagrera s'emetran 6.452 tones de diòxid de carboni a l'any, el que es tradueix en un estalvi del 52 per cent, i 6.761 quilograms de nitrogen anuals, el que suposa una reducció del 42,8 per cent.