Josep Oliu ha remarcat alguns aspectes positius de l'economia a Espanya. Per exemple que, arran del creixement de moltes economies estrangeres s'està "facilitant que les empreses espanyoles estiguin obtenint uns beneficis extraordinaris que, en part, serveixen per a compensar el baix nivell de la demanda interior".
Després d'afirmar que Espanya no està en recessió, ha defensat les reformes empreses per l'Executiu central i ha augurat que aquest serà el tarannà dels dos o tres propers anys en què "continuarem veient reformes profundes". Canvis imprescindibles, a parer seu, per a recuperar la confiança dels mercats internacionals. En tot cas, considera un "escenari summament improbable" la possibilitat d'un rescat d'Espanya.
En el capítol pressupostari autonòmic, ha assenyalat que Catalunya marca un camí de retallades que hauran de seguir les autonomies "siguin del color polític que siguin, perquè no hi ha cap més camí".
Maximitzar el fons patrimonial de les caixes
La reconversió del mapa financer espanyol ha centrat, com no podia ser d'altra manera, una part important del discurs d'Oliu. I així, ha explicat que "la clau del procés de reordenació en què estan immerses les caixes d'estalvis a Espanya és trobar la millor manera de maximitzar el fons patrimonial que representa l'obra social. Els seus òrgans de govern hauran de trobar la fórmula adequada per posar en valor la seva obra social, un cop separada de l'activitat bancària".
De cara al futur preveu una concentració de cinc o sis entitats, amb actius de prop de 200.000 milions d'euros "que conviuran amb altres de dimensions menors que hauran de seguir uns criteris de gestió extremadament conservadors".