www.diariocritico.com

Director de la Unitat d'Oncologia de l'Hospital General de Massachusetts

Josep Baselga reconeix l'avenç que ha suposat l'aplicació d'algunes teràpies biològiques en determinats casos de càncers

Han aconseguit "canviar la història natural de la malaltia", afirma

lunes 14 de febrero de 2011, 20:38h

L'oncòleg català Josep Baselga, que actualment dirigeix la Unitat d'Oncologia de l'Hospital General de Massachusetts, a Boston (EUA), reconeix que la irrupció de les teràpies biològiques en alguns tumors, com el de mama, han aconseguit "canviar la història natural de la malaltia".

Aquest expert va participar en la dècada dels 90 en el desenvolupament clínic de la primera teràpia anti-HER2, trastuzumab, una molècula que va ser "l'inici d'una de les revolucions més important en el camp de l'Oncologia" ja que va aconseguir xifres de supervivència properes al 90 per cent en els tumors HER2 positius.

"Ni els més optimistes esperàvem que el tractament fos tan poderós i aconseguís aquest augment de supervivència", explica aquest expert, assegurant que la determinació de HER2 té un valor no només diagnòstic sinó també predictiu de la resposta al tractament.

A més, Baselga assegura que aquesta teràpia "va demostrar, per primera vegada, que el concepte de dependència a oncogens existeix i que es pot atacar terapèuticament".

Segons aquest expert, aquest avanç es va convertir en la base de noves investigacions per al desenvolupament d'altres agents biològics ja que "si els resultats amb el fàrmac no haguessin estat tan espectaculars, l'evolució del tractament del càncer de mama s'hauria endarrerit diversos anys"

"No hi hauria hagut el mateix entusiasme col·lectiu de desenvolupar estudis clínics davant dianes moleculars concretes", ha explicat Baselga.

Vint anys després, el doctor Baselga continua estretament lligat a la primera teràpia anti-HER2 encara combinant-la amb noves molècules experimentals els mecanismes d'acció són complementaris, com el seu ús amb un altre anticòs monoclonal anti-HER2 o amb un citotòxic.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios