Aquests exàmens, que no es realitzen des d'abans de l'aplicació de la LOGSE -que va introduir la Secundària i eliminar la Bàsica, el BUP i el COU-, servien per passar de curs, una opció que la consellera no ha concretat en aquest cas.
Segons ha explicat Rigau en la roda de premsa posterior al Consell Executiu, el departament ja ha iniciat negociacions amb la comunitat educativa per analitzar la viabilitat de la proposta en el marc d'un macroplan contra el fracàs escolar.
"Volem un treball obert amb professors i directors per poder establir proves de setembre en el cas que hi hagi consens", ha dit Rigau, que ha concretat que el proper curs Catalunya modificarà la Secundària en alguns instituts, convertint-la en un preprofessionalitzador, que combati el fracàs escolar .
La consellera ha assegurat que la incorporació d'exàmens està plantejada en la Secundària i que, en cas d'arribar a consens, es començarien ja el pròxim curs mitjançant la publicació de la normativa en les instruccions d'inici de curs.
"Si està madur a l'inici del curs el traurem, sinó no, perquè no volem fer canvis precipitats", ha dit Rigau, concretant que s'ha encarregat un estudi per valorar la proposta.
La consellera proposa oferir a aquells alumnes que passen els diferents cursos de Secundària amb mals resultats una bateria d'exercicis, per exemple, usant les noves tecnologies, que els permeti millorar i puguin "certificar" al setembre.
"Donem els mateixos horaris a tots i no tots necessiten el mateix, no podem esperar que ho aprenguin amb la maduresa", ha dit la consellera, l'últim objectiu és reduir el fracàs escolar i augmentar les taxes de la motivació dels estudiants.
Sobre el replantejament de la segona etapa de Secundària, Rigau ha concretat que un grup d'instituts seran pioners a Espanya en l'aplicació d'un perfil preprofessionalitzadors consistent en modificar el currículum dels ensenyaments de segon cicle de l'ESO, cosa en la qual ja estan treballant des de la Conselleria en el marc de la Llei d'economia sostenible.
Per nomenar el director general d'FP
La consellera encara no ha nomenat el director general de Formació Professional (FP), una de les etapes prioritàries en el sistema, perquè s'està buscant el millor candidat amb el conseller d'Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena.
"El seu retard s'explica per l'ambició de la proposta que tenim al voltant de la FP", ha explicat Rigau, que pretén proposar una persona en consens amb tots els sectors professionals vinculats a la FP.