www.diariocritico.com

DOSSIER. 70.400 ciutadans extracomunitaris podran votar el 22M a Catalunya

Comença la cursa per guanyar-se el vot del nouvingut

Comença la cursa per guanyar-se el vot del nouvingut

Un total de 338.000, entre comunitaris i extracomunitaris, tindran dret a vot

viernes 14 de enero de 2011, 14:00h

Fins el moment, com a ciutadans extracomunitaris, només els noruecs podien votar en uns comicis municipals. El 22 de maig però ciutadans de vuit països més de fora de la Unió Europea podran exercir el seu dret a vot per primera vegada, gràcies als convenis de reciprocitat establerts amb l’Estat espanyol.

70.400 ciutadans extracomunitaris a Catalunya
A Catalunya aquest col•lectiu de ciutadans extracomunitaris sumen un total de 70.400 persones. La majoria dels quals procedeixen de l’Amèrica del Sud: Equador (31.694), Colòmbia (14.950), Perú (11.637), Bolívia (7.564), Xile (3.598) i Paraguai (934). Els altres dos països que han signat aquest conveni són Islàndia (amb 37 ciutadans amb dret a vot), en vies d’ingressar a la Unió Europea, i Nova Zelanda (33). Per la seva part, els ciutadans noruecs que podran votar a Catalunya seran uns 247.

El 22M però es quedaran a casa cinc grans col•lectius no comunitaris residents a Catalunya, que per manca d’un conveni amb l’Estat espanyol, els impedeix votar. Aquests col•lectius exclosos són els ciutadans marroquins, veneçolans, brasilers, pakistanesos i mexicans. I és que, els convenis només es tanquen amb règims democràtics que permeten votar als ciutadans espanyols emigrats en situacions semblants.

Respecte els ciutadans comunitaris, els romanesos esdevé el col•lectiu més nombrós de tots els països de la Unió Europea a Catalunya. N’hi han prop de 82.000 ciutadans majors d’edat. Els italians, amb gairebé 44.000 persones de més de 18 anys, és el segon col•lectiu més elevat del territori català. Rere aquest, en número de ciutadans, anirien els francesos amb 31.000, els alemanys amb 21.000 ciutadans, els britànics amb 18.000 i els 11.000 dels búlgars.

Condicions per exercir el vot
Doncs la condició que es posa als nous electors per exercir el seu dret a vot a l’Estat espanyol és haver-hi residit ininterrompudament almenys cinc anys (tres, pel que fa a Noruega). També es necessari que estiguin empadronats, que estiguin en possessió de l’autorització de residència a Espanya, i que tinguin com a mínim 18 anys. Ara bé, per fer efectiu aquest dret a vot, els interessats tenen fins el 25 de gener per inscriure’s a l’Oficina del Cens Electoral. Fora d’aquest termini els nouvinguts amb condició de nous electors no podran exercir el seu dret a vot. En un primer lloc, el dia estipulat com a termini havia estat el 15 de gener, però com que no s’han cobert les expectatives de participació, s’ha prorrogat la data.

Pel que fa als ciutadans comunitaris, aquests també s’han d’inscriure al cens abans del 25 de gener, però sense haver d’acreditar els cinc anys de residència que han de demostrar els extracomunitaris.

338.000 ciutadans, entre comunitaris i extracomunitaris, podrien votar
Es calcula que, entre els extracomunitaris i els comunitaris, el volum d’electors en les properes eleccions municipals, sense nacionalitat espanyola, podria arribar a ser de 338.000 persones. I això suposa un 6% del total de la població cridada a les urnes el 22 de maig. Per aquest motiu els partits polítics s’afanyen per preparar un programa electoral on es doni cabuda a aquest col•lectiu. Preparats, llestos, ja! Cap al vot del nouvingut!

La carrera de CiU
Encara és aviat per determinar un full de ruta per la campanya dels comicis municipals, però des de les files de Convergència i Unió s’han començat a posar les piles per arribar a aquest nou electorat. A nivell intern, el Secretari Executiu de Territori i Militància i Acció Municipal de CiU, i el que serà cap de campanya de les municipals, Lluís Corominas, ens ha assegurat que s’ha fet una campanya entre les associacions locals de la federació per tal que, si un nouvingut s’acosta a demanar informació sobre el procediment per inscriure’s al cens, se li proporcionin totes les dades necessàries.

Per la seva part, el President de la Sectorial d’Immigració de CDC, Àngel Colom, porta anys desenvolupant una gran tasca encoratjant als catalans a fer un esforç per integrar els nouvinguts, i mobilitzant aquest col•lectiu dintre la societat. I és que, per a Colom és necessari fer del catalanisme el procés d’acollida i d’integració dels nous immigrants, perquè com ha repetit en moltes de les seves intervencions públiques, només d’aquesta manera “podrem tenir un país, Catalunya, que sigui un sol poble i una sola societat independentment del lloc d’origen de les persones que el formem”. Però aquesta tasca, segons el President de la Sectorial d’Immigració de CDC, s’ha de portar a terme sobretot “respectant els orígens del les persones nouvingudes” i al mateix temps ensenyar a “respectar la seva nova terra i estimar-la”.

El PSC engega una campanya “amb accent llatí”
Però el PSC no es queda enrere en la carrera per aconseguir el vot del nouvingut. Des del passat mes de desembre, va posar en marxa una campanya informativa per engrescar als catalans d’origen extracomunitari a que s’apuntin en el cens electoral de les properes eleccions municipals, i a més, ha distribuït tríptics explicatius sota el lema "Ara SÍ podem votar, inscriu-te en el cens electoral per ser part de la teva ciutat". Aquests estan redactats en un "llenguatge distès i proper als ciutadans dels països llatinoamericans" que s’els informa que tenen la possibilitat de votar en les municipals gràcies als acords d'Espanya amb els seus països d'origen. Així ens ho ha explicat el Secretari de Formació i Ciutadania del PSC, Josep Maria Sala.

Des que es va presentar aquesta iniciativa, el PSC ha recorregut diferents districtes de la ciutat, en locutoris, botigues, camps de futbol, i tot tipus de llocs on es reuneixen els llatinoamericans, per donar a conèixer el procediment d'inscripció en el cens electoral. Perquè, segons Josep Maria Sala, "el PSC vol que tots els immigrants que compleixen el requisit s'integrin en aquesta democràcia amb el seu vot".

Però al marge d’aquesta campanya informativa, des del partit, tal i com assegura en Josep Maria Sala, es treballa des de fa 5 anys per a la integració d’aquest col•lectiu. I respecte la pròpia campanya de les municipals, ens ha dit que “no es farà res específic dirigit a aquests ciutadans, ja que són catalans independentment del seu lloc d’origen, i nosaltres ens dirigim a tots els catalans”. “Això sí -ha afegit el Secretari de Formació i Ciutadania del PSC- intentarem tenir molta presència en els actes que organitzin”. I ens ha recordat que un miler de nouvinguts són militants al partit.

El PPC treballa per una immigració legal, ordenada i integrada
Per la seva part, Susana Clerici, Secretària d’Immigració del PPC, ha insistit en que el veritable problema per als immigrants és la crisi i l’atur, “tenen massa preocupacions com per pensar en apuntar-se al cens per poder votar, que també comporta temps i documentació que recopilar”. Per aquest motiu, insisteix Clerici, “potser ha fracassat la campanya que s’ha fet des dels ajuntaments per a incentivar que aquest col•lectiu s’apunti al cens”. I és que, en un principi la data de termini per apuntar-se era el 15 de gener, i vist “que no s’han cobert les expectatives” s’ha prorrogat al 25 de gener.

A la pregunta de si portaran a terme actuacions durant la campanya per arribar a aquest nou electorat, la Secretària d’Immigració del PPC ha estat contundent “seguirem treballant en la mateixa línia de treball fins ara, lluitar per una immigració legal, ordenada i integrada, que comparteixi els mateixos valors que la resta de ciutadans catalans, i la defensa de l’oficialitat de les dues llengües: castellà i català”. I ha insistit en que “el que interessa veritablement al col•lectiu d’immigrants és treballar”.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios