Mare Nostrum és un dels esdeveniments destacts del desè aniversari de la declaració de Tarraco Patrimoni de la Humanitat. Es tracta d'un projecte creatiu en el que porta "molts anys treballant" i que també es presentarà a França, Itàlia i Àustria. Està previst que vegi la llum com un nou treball discogràfic al març de 2011.
"És interessant fondre el patrimoni intangible de la tradició oral amb aquest altre patrimoni històric tangible com el de la Tarragona romana", ha destacat Savall, que actuarà amb Montserrat Figueras i la formació Hespèrion XXI.
Savall pretén ressuscitar a través d'un llenguatge musical comú aquell Mediterrani enriquidor de les cultures cristiana, otomana, sefardita i araboandalusa, entre altres. "En 2.000 anys d'història, hem fet servir el mateix llenguatge creatiu durant les tres quartes parts, fins a la invenció occidental de l'harmonia", ha explicat.
"A nosaltres ens costa tornar a les fonts medievals de la música, la dansa o la improvisació, però ells ho han conservat per tradició oral. El concert té la funció de convertir-se en un acte de memòria: si som capaços de saber el que van significar aquests ponts culturals, tindrem l'oportunitat de reobrir ", ha reflexionat.
A tall d'exemple, Mare Nostrum es tanca amb una peça grega (cristiana), marroquí (àrab) i sefardita (jueva), "basades exactament en la mateixa melodia". "De vegades creiem que una música és nostra, però fa molts centenars d'anys la font era única", ha remarcat.