Pel que fa els 60 milions d'euros que ha suposat la construcció del Centre Esther Koplowitz, la Fundació que porta el mateix cognom ha aportat 15 milions per a la construcció de l'edifici, una aportació privada que s'ha completat amb les donacions de la Fundació Privada Cellex, l'Acció Sardà Farriol per a la Recerca en Diabetis i Laboratoris Esteve, a més de l'aportació de les administracions públiques.
La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, ha reconegut durant l'acte d'inauguració, al qual han assistit nombroses personalitats, que el mecenatge privat encara és "molt incipient" a Espanya si es compara amb altres països punters en investigació i desenvolupament.
En concret, ha recordat que les grans potències científiques són també potències econòmiques, per les sinergies que s'han de crear entre àmbit privat i públic per fomentar els projectes innovadors.
Garmendia ha assenyalat que Catalunya és "sens dubte un símbol" en l'aposta "decidida i valenta" per revertir aquesta tendència i per orquestrar una política científica, i ha recordat que Espanya ha multiplicat per sis la seva comunitat científica en dues dècades i ocupa a la actualitat el novè lloc mundial pel que fa a producció científica es refereix.
El Centre Esther Koplowitz suposa l'ampliació dels espais amb què comptaven els investigadors vinculats a l'Hospital Clínic de Barcelona, la Universitat de Barcelona (UB) i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques de Barcelona del CSIC, que uneixen els seus esforços en el marc de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (Idibaps) i el Centre de Recerca en Salut Internacional de Barcelona (CRESIB).
Els investigadors comptaran així amb equipament tecnològic d'última generació per reforçar línies de treball com la diabetis, l'obesitat, malalties del sistema digestiu i del fetge, hematologia i oncologia, a més de malalties relacionades amb la pobresa i immunologia.
El president de la Generalitat José Montilla, s'ha felicitat pel "pas endavant en ciència i salut" que suposa la inauguració del centre, i alhora ha recordat que les sinergies existents amb UB i Hospital Clínic -propers geogràficament- fan que s'ubiqui en un "entorn d'excel·lència".
Així mateix, Montilla s'ha mostrat favorable a que la nova Llei de Ciència que es tramita al Congrés dels Diputats inclogui un tractament fiscal favorable per a les donacions privades orientades a la investigació, tal com abans havia assenyalat Garmendia.
90 milions en cinc anys
La consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, ha explicat per part seva que Catalunya ha captat entre 2005 i 2009-90.000.000 d'euros en mecenatge per a projectes d'investigació en el sector sanitari, el que fa confluir sentiments de "orgull, agraïment i ambició ", ha assenyalat.
D'altra banda, el nou director del Centre Esther Koplowitz, Vicente Arroyo, ha comentat que la institució neix amb la vocació de ser competitiva a nivell internacional, mentre que el rector de la UB, Dídac Ramírez, ha augurat la "excel·lència" en qualsevol model que faci confluir a universitats, empreses privades i administracions públiques.
L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, s'ha felicitat també per la inauguració d'un equipament que duu prop de dos anys en construcció, i que ha definit com el "símbol d'una estratègia" que suposa convertir el curar a la gent en un els grans motors socials i econòmics de Catalunya.
Un dia rodó
Per acabar d'arrodonir la jornada, el president de la comissió executiva de Biocat, Manel Balcells, i el director executiu del Johns Hopkins Technology Transfer Center, Wes Blakselee, han signat avui un acord per dur a terme aquesta tasca durant dos anys.
Les bases que facilitaran aquesta cooperació inclouen col·laboracions en recerca, iniciatives de comercialització de tecnologia, ajuts a investigadors, suport al desenvolupament de negocis i ajudes per a la ubicació d'espais innovadors.
La JHU és la primera universitat dels Estats Units en ciències -segons la National Science Foundation- i compta amb una trentena de premis Nobel entre els seus col.laboradors. Biocat és l'organització -impulsada per la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona- que coordina, dinamitza i promou la biotecnologia i la biomedicina a Catalunya.