Guitián, conegut pel seu treball en la primera etapa de Caiga qui Caiga, es transvesteix amb un inconfusible vestit vermell i un collaret de perles per encarnar aquest personatge, a qui mai no ha definit com Rita Barberà per evitar un contenciós legal, segons ha explicat aquest dilluns en roda de premsa.
En l'obra, la 'doña', després de 216 anys com a alcaldessa en el mateix Ajuntament, decideix escollir noves candidates per a un relleu que mai es decideix a portar a terme. Està acompanyada per la seva fidel gosseta dissecada i la vara de comandament, i en l'hora llarga que dura l'espectacle es dedica a repassar la seva vida i "despullar la seva ànima".
L'autor aprofita aquesta introspecció del personatge per interactuar amb el públic i parlar de temes candents de la política valenciana, com la destrucció del barri del Cabanyal, encara que el muntatge es va concebre abans que esclatés la trama 'Gürtel'.
"Aquest tipus d'espectacles va canviant segons el que llegeixis al matí al diari" ha comentat Guitián, que fa tota la sàtira cantant tangos, acompanyat pel violoncel de Pau de Nut.
"El meu personatge és molt masculí, res a veure amb l'alcaldessa de València, per la qual cosa canto tangos molt masclots", ha fet broma Guitián, que sobre l'escenari barreja registres propis del cabaret francès, alemany i mexicà i "paranoies personals".
Entre les al·lusions a la corrupció i l'urbanisme, hi ha poc espai per als tòpics valencians: "Paelles no surten, però sí que surten cloïsses, que l'agraden molt a l'alcaldessa", ha dit irònic.
La Doña. El último tango de una alcaldesa, que ja es va poder veure a València -"hi ha gent afí que pensava que seria molt més dolorós"-, arriba a Barcelona amb algun retoc, el principal és una barreja dels himnes espanyol, valencià i català que la peculiar alcaldessa interpretarà vestida de vermell i groc i amb un cap d'àguila.