El documental, que es veurà els dies 24, 25 i 26 de setembre, reflecteix un any de treball i investigació en la realització de la cúpula de la sala dels Drets Humans i de l'Aliança de les Civilitzacions, una superfície de 1.000 metres quadrats que va donar més d'un problema a l'artista.
Al cap de pocs dies d'iniciar el treball, Barceló es va adonar que tots els elements tècnics que havia preparat al taller estaven fallant. Així, el documental, previst en un principi com un retrat merament plàstic, va acabar sent una pel·lícula carregada de tensió narrativa, ja que Barceló va estar a punt d'abandonar l'ambiciós projecte.
Al final, la cúpula de Barceló es va convertir en un mar de colors i estalactites, amb una mena d'onatge que recorre l'obra de Sud a Nord i que pretén simbolitzar l'esperança de renovació de les relacions geopolítiques del món en aquest mateix sentit.
La pel·lícula s'ha presentat aquest dilluns a Barcelona amb la presència del director general de la productora, la Fundació ONUART, Jorge Lasheras, la directora general adjunta de la Fundació La Caixa, Elisa Durán, i el realitzador, Torres.
La projecció de El mar de Barceló coincideix amb la mostra dedicada a l'artista mallorquí que acull actualment el CaixaForum, 'Miquel Barceló. 1983-2009. La Solitude organisative 'i amb les festes de la Mercè.
Fins ara, el film només s'havia pogut veure a la secció Certamen Nacional Llargmetratge de Documenta Madrid. Properament s'exhibirà a la secció Documental del Festival Cinespaña de Tolosa.