En els darrers anys, els esforços de l'ICO en l'àmbit de la radioteràpia s'han centrat en millorar la precisió i l'eficàcia dels tractaments. L'objectiu és administrar la màxima dosi de radiació al tumor sense afectar el teixit sa del voltant. El nou equipament s'ha presentat en el marc del 29è Congrés de la Societat Europea d'Oncologia Radioteràpica (ESTRO), que se celebra del 12 al 16 de setembre a Barcelona i al qual assisteixen uns 4.500 experts en la matèria.
L'aparell permet tractar un ventall més ampli de tumors i fer-ho amb menys efectes secundaris. Així, per exemple, es poden tractar tumors molt petits o propers a òrgans molt crítics, com serien els de pròstata i els de cap i coll (propers a la medul·la). També s'aconsegueix abordar amb la mateixa eficàcia certs tumors però evitant efectes indesitjables.
"Per descomptat, el pacient vol curar-se, però no a qualsevol preu, i valora cada cop més poder gaudir d'una bona qualitat de vida", explica el cap del Servei d'Oncologia Radioteràpica del centre ICO de l'Hospitalet i co-president del comitè organitzador del 29è congrés de l'ESTRO, Ferran Guedea.
Amb la nova generació d'acceleradors lineals es pot, per exemple, tractar el càncer de pròstata evitant efectes com la incontinència urinària o la impotència. "Fins ara la radioteràpia en tumors de cap i coll, per exemple, podia comportar una sequedat permanent de la boca perquè la radiació afectava les glàndules paròtides, responsables de la funció salivària. Amb les noves tècniques reduïm la dosi que va a aquestes glàndules i s'eviten aquests efectes secundaris", afegeix Guedea.
El TrueBeam és un pas més en l'evolució de l'oncologia radioteràpica ja que incorpora la tecnologia més puntera disponible. Així, està específicament dissenyat per a la radioteràpia estereotàxica extracranial, una tècnica molt precisa per aplicar elevades dosis de radiació en una zona molt concreta i que s'utilitza bàsicament en càncer de pulmó, fetge i os.