Pel què fa el primer dels casos, en total, els projectes subvencionats són divuit. Entre els ajuts quantitativament més importants se situen els concedits a l'Associació de Famílies Lesbianes i Gais, per a l'organització de la Trobada de Famílies Lesbianes i Gais, amb 140.000 euros; 122.400 euros per a la Xarxa de Mares de l'Associació de Famílies Monoparentals; 80.000 euros per al Programa d'atenció a dones maltractades i les seves filles i fills de Tamaia-Dones contra la violència; la mateixa quantitat per al Servei per a l'abordatge de la violència masclista de la Fundació Surt.
Les subvencions aprovades preveuen també partides de 79.620 euros per als Grups FADA atenció de la Fundació Vicky Bernadet; 70.000 euros per al Servei especialitzat en la prevenció, l'atenció i la recuperació de les violències contra les dones d'El Safareig, Grup de Dones Feministes de Cerdanyola; i 66.000 euros per al Projecte Familiaforum.net, de la Fundació Privada Claret-Experiència Cristiana i Comunicació; 50.000 euros per al Programa psicosocial de l'Associació de nens amb càncer (AFANOC); i la mateixa quantitat per al Servei d'Atenció a les Famílies de la Federació Catalana d'Associacions de Familiars de Malalts Mentals (FECAFAMM).
Aquestes subvencions, de caràcter biennal, formen part de la convocatòria impulsada pel Departament d'Acció Social i Ciutadania destinada a entitats sense ànim de lucre. Els ajuts financen serveis d'atenció a les famílies; programes de lluita contra els maltractaments i contra la violència masclista; programes d'atencions educatives per a infants de fins a tres anys; jornades, congressos i esdeveniments similars; així com programes destinats al col·lectiu gai.
Pel què fa el fons que ha de cobrir l'impagament de les pensions i prestacions alimentàries o compensatòries en cas de separació familiar, hi tindran dret les persones que no estiguin cobrant una pensió, així com els seus fills menors d'edats o majors d'edat amb un grau de discapacitat igual o superior al 65%. Per accedir-hi cal que hi hagi una resolució judicial que reconegui el dret a percebre una pensió i tenir uns ingressos inferiors a 854 euros, que equival a 1,5 vegades l'Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC). Aquesta xifra s'ampliarà en 0,3 per cada persona a càrrec en el cas que aquestes siguin menors d'edat o majors de 65 anys.
El dret a cobrar una prestació començarà un mes després d'haver interposat una demanda per executar el pagament i aquest no s'hagi fet efectiu. El període màxim de cobrament d'aquesta prestació és de 18 mesos, de forma contínua o discontínua.
La Generalitat establirà un període voluntari per tal que la persona deutora retorni els diners. En el cas que no ho faci, serà l'Agència Tributària de Catalunya l'encarregada d'executar aquest cobrament amb els recàrrecs i interessos que corresponguin.
Els fons de garantia complementarà el que ja dóna l'Estat. Així cobrirà l'import mensual de les pensions impagades fins a un màxim del 50% de l'IRSC, que aquest any equivaldria a 285 euros. La consellera ha explicat que l'Estat dóna fins a 100 euros.
Capdevila ha destacat que aquest instrument permetrà lluitar contra la violència econòmica i aconseguirà més corresponsabilitat parental entre les exparelles i els seus fills.