A l'Estat, els preus van baixar quatre dècimes i la taxa anual se situa en l'1,9%, quatre dècimes més que al juny, confirmant-se la previsió avançada. L'augment dels preus dels automòbils, i l'encariment del carburant i el gasoil, dels preus dels aliments i dels viatges organitzats en plena temporada d'estiu, respecte a fa un any, expliquen aquest increment.
La inflació subjacent de l'Estat, índex que no té en compte els preus dels aliments frescos ni els productes energètics com el petroli, registra un augment anual de quatre dècimes respecte al juny fins a situar-se en el 0,8%. En aquest cas, la xifra registra un valor positiu per segon mes consecutiu, després de dos mesos seguits amb un índex negatiu.
Els increments registrats en la cistella de la compra que expliquen l'increment de la inflació anual fins al 2,2% (a Catalunya) estan directament relacionats amb la pujada de l'IVA. El juliol ha estat el primer mes en què els preus s'han vist directament afectats per l'augment d'aquest impost. Destaquen especialment, l'increment dels preus en termes anuals registrats en el paquet de transport, per l'encariment dels preus dels vehicles, i en les despeses de l'habitatge, per l'efecte també de l'IVA en els carburants, com el gasoil, que, a més, dotze mesos enrere registrava un abaratiment, i l'electricitat.
L'IVA també ha fet recuperar els preus dels viatges organitzats, que s'encareixen respecte el mateix mes del 2009. Finalment també s'encareix, tot i tenir menys influència en la taxa anual de l'IPC, els aliments i begudes no alchòliques, productes també afectats per l'increment, en aquest cas del 7% al 8%, de l'IVA.
Per contra, en comparació amb fa un any, baixen els preus del tabac i les begudes alcohòliques. Un fet que s'explica perquè malgrat l'increment de l'IVA, el seu preu va augmentar el juliol menys del que ho va fer el 2009.
Les rebaixes neutralitzen la pujada de l'IVA en els preus respecte el juny
L'increment de la IVA no ha afectat però l'evolució en termes mensuals dels preus. Contràriament, aquests van registrar el juliol una caiguda de tres dècimes, trencant la tendència a l'alça registrada durant els darrers quatre mesos. I és que les rebaixes d'aquest mes d'estiu han neutralitzat la pujada de l'IVA, que no s'ha notat. Així la cistella del vestit i el calçat i també dels equipaments per a la casa van abartir-se, registrant el juliol uns preus més baixos que el més anterior.
Per contra, el juliol van augmentar els preus, en comparació amb el mes anterior, del gas i l'electricitat, i per tant la despesa en habitatge; i, dels viatges organitzats, en plena temporada d'estiu. També es va encarir el transport i els hotels i restaurants, en aquest cas també, per efecte directa de la pujada de l'IVA.
Per demarcacions, Girona registra la inflació més alta de l'Estat
La demarcació de Girona va registrar el juliol un inflació interanual del 2,5%, fins a cinc dècimes més que el juny, que la situen com el territori amb la taxa anual més alta de l'Estat. En termes mensuals i com en el conjunt de Catalunya, els preus van baixar dues dècimes respecte el juny.
A la demarcació de Barcelona el comportament dels preus van baixar el juliol de quatre dècimes situant la inflació anual en el 2,2%, com en el conjunt de Catalunya. La taxa anual augmenta cinc dècimes respecte la registrada el juny.
També a la demarcació de Lleida, la inflació interanual es va situar el mes passat en el 2,1%, en aquest cas són fins a set dècimes més que la taxa registrada el juny. En aquestes comarques, el juliol els preus van baixar set dècimes en comparació amb el mes anterior, el descens intermensual de preus més destacat del conjunt de Catalunya.
Per últim, la demarcació de Tarragona, és l'únic territori de l'Estat on el juliol es va registrar un augment dels preus en comparació amb el juny. Concretament, els preus es van encarir dues dècimes, quan a tota les resta d'Espanya van caure. Pel que fa a la taxa interanual, aquesta se situa en l’1,8%, cinc dècimes més que el mes anterior, malgrat que és però la taxa més baixa del conjunt de Catalunya.