Presentat per president de la Fundació Catalunya Oberta, Joaquim Tosas -que ha fet una glosa de la trajectòria d'un convidat que tot i la seva "agenda plena, ha tingut un moment" per a celebrar aquest Dinar-debat-, el president del Cercle d'Economia ha avisat que "hi ha coses que s'ha de continuar dient", fent referència a que ell les ha explicades a bastament als darrers dies. Entre aquestes, que cal "identificar la nostra posició al món i mantenir una actitud positiva" i una manera de fer-ho és adonar-se que hi ha un desplaçament dels centres econòmics mundials cap Àsia.
Centrant-se en Catalunya, motor de l'economia espanyola, com ha recordat i amb un PIB dels més alts d'Europa, Alemany ha exemplificat aquest 'qui som' en què tenim una economia sòlida, iniciativa civil, projecció internacional i identitat i que "fem les coses bé però "podem aprofitar els desavantatges de crisi per a millorar" encara que hem de recuperar i reforçar "vells valors personals i de treball".
Ja generalitzant més, ha dit que aquest és un moment en què els polítics són més importants que mai i que han de marcar un relat "realista i coherent, que indiqui creixement de cara al futur. En relació també amb el tema, ha instat a que el ciutadà deixi de ser "usuari de la política" -i si ho som, "ser exigents"- perquè és molt fàcil criticar però no implicar-se.
Segons Salvador Alemany, per sortir de la crisi l'Estat Espanyol ha d'emprendre reformes en aspectes cabdals com el sistema financer, el de pensions i l'educacional i dur a terme una política que contempli un nou sistema impositiu amb copagaments i impostos com, i "encara que pugui ser políticament incorrecte" l'ecotaxa.
Pel que fa Europa, el president del Cercle d'Economia ha valorat positivament que aquesta crisi hagi escenificat, per primer cop, l'existència d'un veritable govern econòmic a nivell d'Unió. "Qui va pensar que amb la moneda única ja estava tot fet s'equivocava. És aquesta crisi el què ens unirà", ha dit.