El Consell Interterritorial ha conegut els dos reials decrets de salut sexual i reproductiva que desenvolupen tècnicament la nova llei de l'avortament. En concret,. el primer d'ells s'ocupa dels aspectes més procedimentals de la llei i persegueix el doble objectiu de regular, d'una banda, els comitès clínics encarregats de confirmar el diagnòstic de les malalties extremadament greus i incurables del fetus i, per un altre, els aspectes relatius a la prestació del consentiment de la dona que hagi sol·licitat la pràctica de la interrupció voluntària de l'embaràs.
En relació amb la informació prèvia al consentiment de la dona, i amb caràcter general, la regulació continguda en el reial decret tracta de reforçar la seguretat jurídica en la regulació de la interrupció voluntària de l'embaràs a petició de la dona. Això s'aconsegueix a través, principalment, d'un procés d'informació previ, clar i objectiu, en el sentit que la informació és la circumstància determinant de la decisió de la dona embarassada per a seguir endavant amb la gestació o procedir a la seva interrupció.
El punt més polèmic és el que regula de manera específica el consentiment informat de les dones de 16 o 17 anys i la informació als seus representants legals. En els supòsits que preveu la llei es pot prescindir de la informació als representant i és el metge encarregat de la practica de la interrupció de l'embaràs el que podrà sol·licitar un informe psicològic o d'un professional de treball social.
El segon dels textos presentats al Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut té com objectiu assegurar la igualtat i qualitat assistència de la prestació a la interrupció voluntària de l'embaràs, de manera que es garanteixi a totes les dones per igual l'accés a la prestació amb independència del lloc on resideixin. El projecte concreta les garanties bàsiques de la prestació. Entre aquestes garanties es ressalta l'obligació que tindran els serveis de salut d'indicar en un termini de deu dies naturals des que la dona presenta la seva sol·licitud en quin centre se li facilitarà la prestació o, en defecte d'això, comuniquin per escrit el compromís d'abonament dels costos de la intervenció en els supòsits excepcionals que no es pogués facilitar en temps la interrupció voluntària de l'embaràs.
La consellera Marina Geli ha donat suport al desenvolupament de la llei demanant més esforç en polítiques d'anticoncepció, posant a Catalunya com exemple. Per Geli, les polítiques catalanes per informar sobre l'anticoncepció estan donant bons resultats ja que en els dos darrers anys s'ha vist un descens en els casos d'embarassos entre dones joves.
Geli també ha informat al Consell de l'estudi que està fent la Generalitat per aplicar un nou model d'interrupció voluntària de l'embaràs amb fàrmacs durant les set primeres setmanes d'embaràs.
Més enllà d'aquests informes sobre l'avortament, Geli creu que és important seguir amb el "full de ruta" que es van marcar durant el Consell Interterritorial del 18 de març, que entre d'altres mesures, rebaixava la despesa farmacèutiques. Des de Catalunya, ha dit, se seguiran amb les "reformes estructurals" per garantir el futur del sistema sanitari que ha de "continuar donant confiança als ciutadans i als professionals" tot i la "duresa" de rebaixar-los el salari.
Geli ha explicat que durant la reunió no s'ha parlat d'incrementar el copagament dels serveis sanitaris per part de l'usuari, tot i que la ministra de Sanitat, Trinidad Jiménez, va comentar en els darrers dies que es podria estudiar.