Després del pictorialisme va ser la irrupció de les avantguardes el que va permetre un desenvolupament de les tècniques fotogràfiques i de les seves innovacions formals que permetés que la fotografia assolis el reconeixement de gènere artístic amb entitat pròpia.
Les principals passes en aquest sentit son fruit de les idees sorgides de la Bauhaus i van eclosionar principalment en el període d'entreguerres a nuclis culturals europeus com podien ser Paris o Praga. Aquest és el cas de fotògrafs com Man Ray, Jospeh Bartuska, o Marcel Duchamp.
Però aquí a Catalunya la fotografia també havia despertat un gran interès des dels seus inicis. De fet Barcelona va ser una de les primeres ciutats on es va utilitzar la fotografia i l'arribada de les avantguardes va ser rebuda com una renovació introduïda per revistes com D'Ací i d'allà.
El model proposat per la Bauhaus, que impulsava un art integrat que avarques totes les disciplines artístiques, va portar l'experimentació fotogràfica a àmbits populars com podia ser la publicitat on fotògrafs com Gabriel Casas, Emili Godes, Josep Sala o Pere Català Pic van destacar en la recerca de noves experiències estètiques.
Malgrat que aquestes noves idees van ser molt ben rebudes a Catalunya, els autors catalans mai van estar representats als grans esdeveniments fotogràfics internacionals que van tenir lloc aquells anys. Per això l'exposició que ha presentat aquest dilluns el MNAC vol fer justícia a les aportacions realitzades per aquests pioners catalans
Praga París Barcelona proposa doncs una relectura de la relació que va haver-hi entre les avantguardes fotogràfiques tot reivindicant el paper que van tenir els professionals catalans en les creacions de la avantguarda internacional.