La idea de recuperar aquesta activitat agrícola va sorgir ara fa set anys quan els responsables del Consorci de Collserola van decidir impulsar la verema d'un vi que no es comercialitza, però que s'elabora seguint el mateix procés i s'embotella d'acord amb la metodologia estàndards. Es tracta d'una manera de recuperar el cultiu i el procés de producció que va imperar a la zona durant segles fins el passat segle XX, i que ara s'ha decidit recuperar com a testimoni històric del cultiu autòcton.
"A l'antic municipi de Sant Cugat abans hi havia set parròquies i la població de la zona es dedicava al conreu de la vinya", explica el regidor de cultura de Sant Cugat del Vallès, Xavier Escura. Aquest testimoni es reflecteix en les jornades que s'impulsen, i que en aquesta localitat vallesana es tradueix en una sessió per tal de conèixer el vi de piment, la beguda dels monjos benedicitins del monestir de la localitat, i que es celebrarà el 6 de juny al mateix edifici eclesiàstic.
Aquest viatge al passat de la nostra terra també comptarà amb una visita a la masia de Can Coll situada al terme municipal de Cerdanyola del Vallès i on s'hi elaboraven vinagres aromatitzats. Aquesta visita s'emmarca en la celebració de la Festa de la Primavera del Parc de Collserola, que tindrà lloc el pròxim diumenge 9 de maig, i que enguany està dedicada a l'agroecologia.
Per últim, el Museu de Ca n'Ortadó de Cerdanyola també es suma al cicle vitivinícola amb un recital de poesia bàquia acompanyat de música antiga, que es complementarà amb una xerrada i un tast sobre els vins de la nostra terra, que es celebrarà el diumenge 30 de maig.
Tot i que segons els responsables del Consorci aquest només és un primer pas per 'sumar esforços', la idea és que en els propers anys la iniciativa s'estengui a la resta de localitats que integren l'espai per promoure 'l'activitat agrícola' que segons Isabel Raventós, Cap del Servei d'Ús Públic, Difusió i Educació Ambiental del Consorci, es 'totalment compatible' amb les propostes de lleure i preservació de l'espai que s'impulsen des de l'organisme: 'La voluntat no és de muntar un mercat de Calaf', ha bromejat la responsable del parc que ha afegit que els nou ajuntaments que integren el Consorci estan treballant 'per establir una xarxa de propietaris agrícoles per tal que no es redueixi l'activitat rural a Collserola'.
Així mateix Raventós ha recordat que fins que no s'aprovi el nou Parc Natural que comportarà una redacció d'un nou pla d'usos els municipis del Consorci seguiran complint amb la normativa vigent i que es basa en la preservació de la zona i la promoció dels seus usos socials.
Raventós ha posat sobre la taula la possibilitat que en un futur es crei una marca del parc, i ha destacat que actualment compten amb una zona de cultiu a Can Coll, a Cerdanyola, i una altra a la zona de Can Calopa, a Barcelona. La responsable del Consorci també ha remarcat que han arribat a un acord amb l'ajuntament de Barcelona perquè el personal que treballi en aquests cultius estigui format per joves amb dificultats d'adaptació social.