El protocol GIZC va ser signat el gener de 2008 per 21 països, amb la finalitat de preservar els territoris de la Mediterrània i que està a punt d'aplicar-se, i per a fer-ho el projecte Pegaso és imprescindible, perquè prepararà el terreny. Paral·lelament, també inclourà la creació d'un atlas complert de la costa mediterrània i una base de dades actualitzada de cara a les consultes que hi puguin fer els gestors locals.
La relació entre els rius, les zones costaneres i el mar seran objecte d'estudi, i els investigadors també faran un seguiment de la situació d'aquestes a través d'indicadors. Així, es podran comparar dades del Mediterrani i el Mar Negre, que comparteixen problemàtiques similars. En el projecte Pegaso també participaran representants dels sectors turístic, energètic, industrial i marítim, a fi de donar una visió conjunta de la situació.
Lògicament, les actuacions començaran en aquells indrets on l'urgència apressa, com és el cas de les illes gregues, per la forta pressió turística o el nord de l'Adriàtic, que pot patir especialment el canvi climàtic per la pujada del nivell del mar. També la urbanització intensiva de la desembocadura del riu Roine fa que aquest sigui un altre punt calent i pel mateix factor -entre d'altres- ho és la costa del Marroc. Finalment, també urgeix l'actuació al delta del Danubi on la mala qualitat de les aigües i els problemes de biodiversitat estan causant estralls.
El projecte s'inicia avui a Venècia amb una reunió de més de 60 investigadors de 15 països.