La transició a la Televisió Digital Terrestre -el nou sistema de televisió, gratuït i universal per a tothom- s’ha anat fent progressivament en tres fases a Catalunya. La primera va començar el juliol de l’any passat en cinc comarques (Garrotxa, Maresme, Ripollès, Selva i Vallès Oriental) i ara finalitza la tercera i última fase d’adaptació.
L’augment de centres emissors a Catalunya ha estat necessari per estendre la cobertura al màxim de població. Per això, s’han instal•lat 231 centres emissors nous arreu de Catalunya, ja sigui amb comparticions de torres (adequacions de les infraestructures ja existents després d’arribar a un acord amb el propietari) o amb torres noves de recepció, amb una inversió aproximada de mig milió d’euros cada una.
L’arribada definitiva de l’era digital de la televisió a l’Estat espanyol serà el pròxim dissabte 3 d’abril. La nova tecnologia haurà servit perquè milers de llars que tenien una oferta molt reduïda de canals i una qualitat ínfima d’imatge rebin una major i millor oferta de televisió.
El satèl•lit com a solució a les zones sense cobertura
Després de l’arribada definitiva de la TDT, alguns nuclis molt petits i llars concretes o aïllades -tant rurals com urbans- tindran una manca de cobertura total o parcial del senyal per qüestions de geografia.
Per cobrir aquests buits i arribar a una cobertura universal, el Govern està fent arribar el senyal de la televisió digital via satèl•lit (TDT-SAT).
De fet, s’ha engegat un sistema d’ajudes per a l’adquisició d’aquests equipaments, uns 200€ més cars que els sistemes corrents. Les subvencions tindran caràcter retroactiu i, per tant, es cobriran les instal•lacions fetes des del primer de gener de 2010. Tot i que el Govern ha fet una reserva pressupostària per 10.000 instal•lacions, creu que seran menys de 1.000.