En un discurs de balanç de l'any, el conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, ha destacat que la multinacional no ha deixat de créixer en l'entorn de crisi gràcies a la seva diversificació exterior i l'empenta del negoci de telecomunicacions en què ha estat el any de l'apagada analògica per a les senyals de televisió.
Així mateix, Abertis ha reduït costos de funcionament, que ha mantingut en el mateix nivell de 2009 -absorbint la inflació- i controlat les despeses financeres, amb una mitjana de venciments de pagaments d'entre set i vuit anys.
Per 2011, Reynés ha augurat un augment de passatgers als aeroports -Abertis gestiona 21 en el món-, recuperació del trànsit a les carreteres espanyoles i manteniment dels volums a l'estranger, així com seguir creixent en telecomunicacions i en el negoci exterior .
També treballarà per millorar la gestió en els negocis d'aparcaments i parcs logístics, i estudiarà oportunitats d'inversió en tot el món.
En matèria d'aeroports, el president d'Abertis, Salvador Alemany, ha comentat que seguiran atents a l'imminent procés de privatització d'Aena i ha augurat que despertarà l'interès d'operadors, tant de dins com fora d'Espanya.
Sobre el paper de les institucions -Estat, Generalitat, ajuntaments i cambres-, Alemany ha considerat que una bona opció seria que participessin en un eventual òrgan que tutelés el concurs per adjudicar les concessions, més que en la gestió o participació directa.
Vendre per comprar
En la situació actual de restricció de crèdit i per no augmentar l'endeutament, la companyia controlada per CVC, ACS i La Caixa preveu finançar les oportunitats de compres amb vendes.
Els seus actius més líquids són el 6,6% a la concessionària italiana Atlantia i el 14,6% que ostenta en la lusitana Brisa, ambdues inversions financeres i totes dues actualment amb plusvàlues respecte al preu de compra, segons Abertis.
Repartiment accionarial, decisió dels afectats
Respecte a les informacions que apunten que el fons de capital risc CVC estudia llançar una opa sobre el 100% d'Abertis, els directius d'Abertis han assenyalat que el repartiment accionarial "és decisió dels accionistes".
CVC és l'actual segon màxim accionista d'Abertis des que a l'agost va comprar un 15,55% del capital de la companyia a ACS, que es va quedar amb una participació directa del 10,28% com a tercer soci de referència. El primer és La Caixa amb un 28,5%.
La firma d'inversió i ACS canalitzar les seves participacions en dues societats participades conjuntament, Admirabilia i Trebol International.
En virtut dels pactes parasocials que van signar, els drets polítics de les dues societats correspondran a un 60% a Trebol (CVC) i en un 40% a la constructora de Florentino Pérez.
Gairebé tres mesos després, a l'octubre, CVC va entrar en el consell d'administració d'Abertis i en la seva comissió executiva, i va assumir més una de les seves quatre vicepresidències.