Guardiola ha subratllat que l'economia requereix ajustaments que van més enllà de revisions salarials. Segons ell, es requereixen reformes estructurals i accions del Govern, però també consensos perquè les reformes són "profundes i no són populars". "Sense fer cap tipus de crítica convido a què es faci. És bo que per als temes transcendentals es trobi el màxim suport", ha afegit.
En aquest sentit, ha insistit que encara queden dos o tres anys en què serà difícil crear ocupació i que aquest període no s'allargui en el temps dependrà de les reformes que s'adoptin. No obstant això, s'ha mostrat convençut de que s'adoptaran les mesures necessàries.
No obstant, Guardiola ha assegurat que si els mercats continuen tancats molt de temps "veurem més rescats". "L'economia espanyola ni es pot comparar amb la irlandesa ni amb la portuguesa. Ha comès els seus errors, però va encaixant les peces i està corregint seus defectes", ha dit Guardiola.
En aquest sentit, ha insistit que entre els escenaris d'un elevat risc hi ha l'opció del rescat espanyol i que la necessitat central segueix sent d'ajust profund, de reformes estructurals i d'una economia espanyola "que ha de corregir els seus desequilibris però que no entrarà en el rescat".
Guardiola ha subratllat en un esmorzar organitzat per la Apie que el Govern ha adoptat mesures i que encara s'han de corregir alguns desequilibris que segueix presentant l'economia a Espanya, però que el funcionament del país "és correcte" i que no pot ser comparat amb altres països que han estat rescatats, com Grècia o Irlanda.
"No hi haurà rescat. Hi haurà un procés d'ajust que si s'acompanya amb reformes estructurals que provocaran creixements tímids fins que els mercats tornin a donar confiança i les primes de risc baixin des dels nivells observats fins ara. A partir d'aquí la economia tornarà a activar ", ha dit el directiu, que ha insistit en que el Govern ha anunciat aquest dimecres mesures que abans eren impensables i que ha de seguir per aquest camí.
Guardiola també ha constatat que els mercats estan molt nerviosos i que a Europa ha d'haver veus "menys discordants i més coordinades" per decidir què fer amb el continent en el futur. "S'ha de produir aquest pronunciament", ha afirmat.
Així mateix, ha assenyalat que la compra de bons per part del Banc Central Europeu (BCE) pot ser "efectiva" per frenar l'especulació però que, segons ell, el tema de fons és més estructural i requereix una revisió més profunda. A més, ha assegurat que els comptes d'Espanya estan auditats i els balanços són fiables.