www.diariocritico.com

15 anys després d'iniciar-se el litigi

El Bisbat de Lleida es retira de la pugna per acollir l'art religiós de la Franja

Acata i obeeix l'última decisió eclesiàstica, com sempre havia propugnat

miércoles 27 de octubre de 2010, 16:15h

El Bisbat de Lleida ha desistit de la seva reivindicació de l'art de la Franja que li reclama des de fa 15 anys el Bisbat de Barbastre, amb la seva renúncia expressa a apartar-se del procés civil argumentant que acata les decisions eclesiàstiques que sempre han donat la raó a Aragó.

D'aquesta manera, renúncia tant a la via civil com a la religiosa en el litigi per les 112 obres originalment pertanyents a parròquies de la Franja que depenien del Bisbat de Lleida, i que ara estan sota jurisdicció de Barbastre-Montsó.

En un comunicat recollit per Europa Press, el Bisbat ha anunciat avui que s'aparta del procés civil per l'art. El bisbat ha emès aquest comunicat el mateix dia que el bisbe, Joan Piris, s'ha reunit a Madrid amb el nunci del Papa a Espanya, Renzo Fratini, i el bisbe de Barbastre, Alfonso Milián, per arribar a un pacte eclesiàstic sobre els béns , que alberga el Museu Diocesà de Lleida.

Sense al·ludir a la reunió, el Bisbat es retira al·legant que Piris ha demanat a la Generalitat "tornar (l'art) als seus legítims propietaris, si ho reclamen, és a dir, a la Diòcesi de Barbastre".

També reconeix l'acord entre l'anterior bisbe de Lleida, Javier Salinas, amb Milián el juny de 2008 i pel qual Lleida havia de retornar les obres en 30 dies, un pacte que no es va complir.

El Bisbat de Lleida ja va dir al setembre que assumia i acatava la sentència del Jutjat número 4 de Lleida que desestimava la demanda civil de l'Associació d'Amics del Museu de Lleida contra els dos bisbats per determinar la propietat de l'art sacre, i que l'associació ha recorregut.

"Aquest bisbat s'aparta des d'aquest moment processal del procediment renunciant expressament al seu dret -que no obligació- de constituir part apel·lada, i això, en plena congruència amb la posició mantinguda i feta pública en tot moment i que obeeix a la decisió expressa del senyor bisbe de Lleida ", diu el comunicat.

La decisió d'apartar-se és per al bisbat "d'acord" amb el que ha mantingut sempre, i "especialment al llarg d'aquest procés civil i que mai es va canviar:" La nostra voluntat d'acatar i obeir la resolució última eclesiàstica, dictada pel Suprem Tribunal de la Signatura Apostòlica ratificant la primitiva resolució de la Congregació dels Bisbes que reconeix la propietat de les peces a la diòcesi aragonesa ".

La Generalitat va denegar el retorn

El comunicat també recorda que Piris es va dirigir el 2009 al president del Consorci del Museu i conseller de Cultura de la Generalitat, Joan Manuel Tresserras -sota l'autoritat del qual es troben la guarda, custòdia i exposició de les obres litigioses en l'actualitat-, però li va ser negada aquesta devolució als seus legítims propietaris, és a dir, a la diòcesi de Barbastre-Montsó, encara que la reclamessin, com així ha estat.

El conflicte entre els dos bisbats es va gestar el 1995 amb la segregació de 111 parròquies de la Franja, a Osca, de la Diòcesi de Lleida que es van afegir a la de Barbastre que va passar a denominar Barbastre-Montsó i va començar a reclamar les obres al Bisbat de Lleida.

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios