www.diariocritico.com

"Alegria extraordinària" pel guardó

Núria Espert obté la Medalla d'Or del Liceu i estrena La violació de Lucrècia dins la XIX Temporada Alta de Salt

Núria Espert obté la Medalla d'Or del Liceu i estrena La violació de Lucrècia dins la XIX Temporada Alta de Salt

L'obra és un Shakespeare primerenc

jueves 21 de octubre de 2010, 14:40h

Núria Espert ha assegurat avui que rep amb "alegria extraordinària" la Medalla d'Or del Gran Teatre del Liceu, que la condecora per la seva tasca en la direcció escènica, un fet històric, ja que fins ara el coliseu líric només ha premiat a directors d'orquestra i cantants. D'altra banda, i ara en la seva faceta d'actriu, Espert estrenarà aquest divendres a Catalunya La violació de Lucrècia, una obra primerenca i "captivadora"de William Shakespeare que es podrà veure al Teatre de Salt, en el marc del XIX Temporada Alta.

Espert s'ha confessat "emocionada" i ha recordat que va ser el seu difunt marit, el productor i director Armando Moreno, el qual la animava en la direcció d'òpera, una cosa que a ella no li agradava especialment, per la "tensió" i la "inseguretat" i perquè implicava viatjar moltíssim; moltes vegades, sola.

Després de gairebé 14 anys dirigint es va limitar a dur a escena reposicions, i en els darrers anys ha rebutjat propostes del propi Liceu i del Teatro Real. "Aquest premi em fa tancar un període que vaig tancar de mala manera", ha recalcat.

També rebran el guardó la soprano Mirella Freni i el baix Matti Salminen. El lliurament de les Medalles d'Or, que es van recuperar l'any passat amb motiu del X aniversari de la reconstrucció del Liceu, tindrà lloc el 8 de novembre al Saló dels Miralls.

I no és només per això que la actriu i directora escènica és notícia aquesta setmana, atès que també ho és per l'estrena aquest divendres a Catalunya, de La violació de Lucrècia, de William Shakespeare, que es podrà veure al Teatre de Salt, en el marc del XIX Temporada Alta.

Espert ha explicat en roda de premsa a Barcelona que va conèixer aquest text als 25 anys, quan va llegir d'una tirada tota l'obra de Shakespeare. Als 40 el va redescobrir, però li va semblar impossible de fer. Ara ha arribat el moment, ha assegurat.

L'actriu va prendre la iniciativa i va trucar a Miguel del Arco, el director de l'exitosa La funció per fer, per les bones referències que li van donar els seus actors. Després de calmar les seves "taquicàrdies", segons ha confessat, Del Arco va dissenyar un espectacle intimista, on tot el pes recau en la interpretació de Núria Espert, que encarna a quatre personatges.

El poema, ple de llargs monòlegs interiors, comença quan Sisè Tarquino està decidit a violar Lucrecia a casa del seu propi marit, Colatí. Aquest fet criminal va ser utilitzat per acabar amb el regnat dels reis de Roma i va propiciar la instauració de la República.

"És un text captivador, d'una bellesa i una violència increïble, profundament commovedor", ha assegurat l'actriu, que ha restat importància a que aquesta sigui una de les primeres obres del dramaturg anglès: "Tot el que ens agrada de Shakespeare hi és" , ha dit.

Un dels grans reptes del muntatge és encarnar personatges masculins, -cosa que no representa una novetat en la trajectòria d'Espert, que s'ha posat a la pell del mateix Hamlet-, però que té la dificultat afegida de l'estat "embogit , d'autodestrucció" que té el violador: "No he de fer veure que sóc un home, he de ser-ho".

Després de confirmar que els assaigs han estat "molt durs", Del Arco ha agraït l'esforç "brutal" de l'actriu, que a l'escenari només estarà acompanyada per un llit amb dosser, una taula i una cadira. Jugarà un paper clau la il·luminació i l'ambient sonor, "com en una pel·lícula de por".

Espert va estrenar La violació de Lucrècia el 16 d'octubre al Teatre Principal d'Ourense, amb una càlida acollida -"no he tingut cap estrena com aquesta en la meva vida"-, ha confessat, i després de passar per Girona viatjarà a Eivissa. El 4 de novembre recalarà a la sala petita del Teatre Espanyol de Madrid.

Per veure-la en Barcelona caldrà d'esperar a la propera temporada del Teatre Lliure de Gràcia, un lloc especial per a l'actriu, perquè el muntatge li recorda molt a la forma de treballar d'un dels seus impulsors, Fabià Puigserver: "Amb poca cosa, fer alguna cosa gran".

¿Te ha parecido interesante esta noticia?    Si (2)    No(0)

+
0 comentarios