En roda de premsa, el conseller de Política Territorial i Obres Públiques, Joaquim Nadal, ha matisat que 807,7 dels 1.435.000 són d'inversió, dels quals 740 provenen d'un crèdit amb entitats bancàries i la resta ha estat aportat per les empreses adjudicatàries Dragados, Comsa Emte i Acsa.
La Generalitat, a través d'Ifercat, és la propietària de les estacions i el túnel per on circularan els trens, i és responsable de les comunicacions neuràlgiques. Per la seva banda, Gisa és la gestora encarregada de les obres de construcció de les L9 i L10 i dels nous concessionaris en el segon tram. Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) és l'operador.
Nadal ha explicat que els 10,8 quilòmetres que conformen les línies estaran en funcionament el 2014, mentre que entre 2011 i el primer semestre de 2012 està previst que el metro arribi a l'Aeroport de Barcelona.
El conseller preveu que el tercer tram de les L9 i L10, integrat per 11 estacions entre Zona Universitària i Sagrera Meridiana, es liciti el 2011, sent l'últim dels trams que queda per adjudicar. Nadal ha remarcat que aquest tram és el menys costós, ja que el cost de construcció se situa prop dels 500 milions d'euros.
La construcció de les L9 i L10 comporten una inversió total de 6.537.000 d'euros, dels quals es preveu que el 44% sigui finançament privat. El conseller ha assegurat que les xifres ja són "madures" i que "no es mouran més", en referència a les diferents sumes d'inversió que es van barrejar entre el 2000 i el 2003.
Aquest dijous ha reprès la seva marxa la tuneladora de Zona Universitària en direcció a Mandri per excavar els 3,9 quilòmetres pendents, punt al qual es preveu arribar entre finals de 2011 i principis de 2012.
Amb aquesta tuneladora ja són tres les màquines que perforen actualment el túnel de les L9 I L10, de manera que s'han executat 38,5 quilòmetres dels 50 del total del túnel, estant 11 quilòmetres ja en funcionament.
Pel que fa al traspàs de regionals, Nadal ha assegurat que les converses amb el Govern estan "madures" i que "en cap moment s'han aturat" perquè es tracta d'un traspàs "desitjable".
El conseller ha remarcat que si durant la vaga general del 29 de setembre hi va haver serveis mínims va ser perquè els trens de Rodalies ja eren competència de la Generalitat, mentre que no n'hi va haver en regionals perquè el seu traspàs encara no s'ha produït.
Així mateix, ha recordat a "tots aquells que prometen fins i tot les coses que no poden prometre" que "abans de desvirtuar algun dels 19 traspassos aconseguits i marcats per l'Estatut de 2006, adoptin una actitud més patriòtica".