Una de les dues comissàries de l'exposició 'Güell, Gaudí i Barcelona. L'expressió d'un ideal urbà', la historiadora de l'art Mireia Freixa, ha assegurat que amb aquest projecte s'ha intentat que, a més a més del que va fer Gaudí, "s'entengui el que va fer Güell sense deixar de banda la importància de l'arquitecte".
Freixa ha recordat que Güell va voler projectar un barri per gent benestant que pogués treballar a Barcelona, però viure a la muntanya, en un lloc molt més saludable i amb millors condicions higièniques, i que dins aquest projecte s'hi incloïa aquesta casa modesta.
El director del MUHBA, Joan Roca, ha assegurat que en la Casa del Guarda, construïda entre el 1901 i el 1903, s'ha fet un projecte minimalista amb una "autèntica" recuperació dels colors i les formes originals, que respecta l'arquitectura "formalment molt barcelonina" i amb mobiliari enlloc d'aparells museogràfics.
Freixa ha afegit que potser hi ha "poc material" sobre Gaudí, però ha advertit que tot el que hi ha "està comprovat" i ha afegit que s'ha d'acabar amb la "fantasia de Gaudí" a Barcelona.
Així, en la planta, on hi havia la cuina-menjador i una cambra d'eines, s'ha volgut recalcar la importància del concepte de casa de guarda, com un dels pocs exemples de casa modesta de l'arquitecte Gaudí.
En la segona planta, que ubicava les cambres, es fa un repàs a les altres cases d'Antoni Gaudí a Barcelona i es fa una anàlisi de la complexitat del sistema constructiu i ornamental de la Casa del Guarda. Finalment, en la tercera, les golfes, s'ha reflectit la relació entre l'arquitecte i l'empresari, i la Barcelona del Modernisme.
El projecte, que s'inaugura el pròxim dissabte, ha tingut un pressupost de 313.000€ i s'inclou dins l'actuació municipal al Parc Güell.